Logo Christiaan M. Bijl

IkPas ... maar dan anders!


Van de GGD Haaglanden ontvang ik begin 2018 een brief met als onderwerp: 'Zet je alcoholgebruik op pauze. 30 dagen geen alcohol in maart' om mij attent te maken op de IkPas campagne. In de brief is te lezen: 'IkPas is een jaarlijks terugkerende bewustwordingscampagne in Nederland om tijdelijk geen alcohol te drinken. Dit jaar is het thema: Zet je alcoholgebruik op pauze! GGD Haaglanden ondersteunt deze campagne en nodigt u of uw organisatie graag uit om deel te nemen aan de actie'. Op de website kun je je aanmelden.

Een prachtig initiatief. Toch vraag ik mij af of een dergelijke actie zin heeft. In februari 2018 las ik de volgende berichten in de landelijke pers.

Het eerste bericht
Twee tieners zijn op Carnavalsavond door agenten onderkoeld op straat gevonden in Etten-Leur. 'Ze hadden een lichaamstemperatuur van 34 graden', twittert wijkagent Ruub Tromp. 'Een van de twee was nog redelijk aanspreekbaar, maar de ander was buiten bewustzijn', laat Tromp weten. 'De tieners hadden de nodige sterke drank op. Met een ambulance zijn ze met spoed naar een ziekenhuis gebracht; ze raakten steeds verder buiten bewustzijn.' Agenten slaagden er via via in te achterhalen wie de tieners zijn. 'Want dit konden ze zelf niet meer vertellen.' Deze twee mochten hun roes uitslapen in het ziekenhuis.

Het tweede bericht
Bij ziekenhuizen in Limburg zijn in 2018 met carnaval zeker 38 minderjarigen met alcoholvergiftiging binnengebracht, meldde 1Limburg. Dat is ruim twee keer meer dan in 2017. De meeste comazuipers werden naar de spoedeisende hulp gebracht. Voor de stijging is geen verklaring.

Wat ik nooit bij dergelijke berichten lees: hoe ouders reageren op dit gedrag van hun minderjarige kinderen, voor wie zij verantwoordelijk zijn. Noch dat diezelfde ouders ter verantwoording worden geroepen. En wat ik evenmin lees: dat de kosten van dergelijk gedrag feitelijk betaald worden door de belastingbetaler.
Alle belastingbetalers die met dit gedrag helemaal niets van doen hebben, zouden hun stem eens moeten laten horen:
'WijPassen! Stuur de rekening van de ambulance (een ritje van 10 km kost (in 2022) al snel 700 euro), van het verblijf in het ziekenhuis (kosten van een ligdag op de Intensive Care ongeveer 2500 euro, dus een roes uitslapen tot de volgende dag het dubbele), van de artsen, het verplegend personeel en eventueel medicatie (enkele honderden euro’s) maar naar de ouders'.
Totale kosten van een avondje zuipen van deze veertig jongelui die de pers hebben gehaald: 40 x ongeveer 6.000 euro = ongeveer 240.000 euro – dus bijna een kwart miljoen. Deze kosten verhalen op de jongelui en hun ouders: dát lijkt mij een interessante en zeer efficiënte bewustwordingscampagne!
 

► Foto mineraalwater bovenkant gemaakt door Peter Thomas
► Foto mineraalwater zijkant gemaakt door Manfred Richter